-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Zdrowo jemy ...

OWOCE W DIECIE DZIECKA

-
Wersja do drukudruk
OWOCE W DIECIE DZIECKA
Owoce są niezbędne w prawidłowej diecie dziecka. Na szczęście lato obfituje w owoce sezonowe - truskawkowy czerwiec, malinowo-poziomkowy lipiec, porzeczkowo- jeżynowy sierpień. Są jagody, wiśnie i czereśnie. Na straganach pojawiają się jabłka, gruszki śliwki i morele. Korzystajmy z nich. Dlaczego owoce powinny się znaleźć w diecie dziecka?

Owoce jagodowe czyli truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówka amerykańska, jeżyny, czarna jagoda to bomba witamin - dlatego dieta dziecka powinna być bogata w owoce. Najważniejsze są A, C i E zwane są antyoksydacyjnymi czyli takimi, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Jak uważają naukowcy, takie uszkodzenia prowadzą nie tylko do wcześniejszego starzenia ale i rozwoju wielu chorób, w tym miażdżycy i nowotworów. Już sam ten fakt zachęca do polubienia owoców pełnych małych pestek. „Pesteczkowce” mają i tę zaletę, że zawierają mało sodu, co dla osób z nadciśnieniem jest bardzo istotne, za to dużo potasu i magnezu, które pomagają uporać się ze skurczami mięśni, stresem, kłopotami z zasypianiem, skłonnością do tycia.

Owoce w diecie dziecka - waleczne flawonoidy
Owoce jagodowe pełne są tych roślinnych substancji czynnych, które pełnią podobną do witamin rolę- przeciwutleniaczy blokujących niszczenie komórek naszego organizmu. Ponadto działają przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwalergicznie a także wzmacniają odporność organizmu, uszczelniają naczynia krwionośne, są moczopędne.


Owoce w diecie dziecka - błonnik dobry na wszystko
Trzecim ważnym powodem, dla którego warto jeść poziomki, maliny, jeżyny, agrest czy truskawki, jest błonnik pokarmowy. Jego bogactwo w tych owocach jest ogromne,
a znaczenie dla naszego zdrowia jeszcze większe.




 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 23.05.2014 r., godz. 23.23
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 23.05.2014 r., godz. 23.23
Liczba odwiedzin: 432