-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Dla rodziców

Jakie warzywa jeść zimą?

-
Wersja do drukudruk
Jakie warzywa jeść zimą?
Jakie warzywa jeść zimą? Odpowiedzi na to pytanie możemy szukać według kilku kluczy.



Po pierwsze, korzystając z dostępnej nam naukowej wiedzy na temat składników odżywczych, których potrzebujemy zimą, oraz ich źródeł.

Witaminy
- Zimą organizm potrzebuje specjalnego zestawu witamin oraz odpowiedniej ilości kalorii.
Na pewno przyda nam się solidna dawka witaminy C, która chroni przed infekcjami i wspomaga leczenie depresji oraz wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w czerwonej papryce, brukselce, zielonej papryce, kalafiorze, szpinaku i czerwonej kapuście.

- Bardzo ważna zimą jest pielęgnacja skóry. Dzięki witaminom A i E skóra nie przesusza się i szybko się regeneruje. Witamina E wzmacnia pracę witaminy A i chroni ją przed utlenianiem. Ich źródłem są marchew, pomidory, brokuły i rzodkiewka, szpinak, kapusta, brokuły i brukselka. W szpinaku i grochu znajdziemy witaminę B2, dzięki której nie będą nam pękały kąciki ust. Na zimowe przemęczenie i osłabienie przyda nam się także witamina B1 z warzyw strączkowych. Działającej antydepresyjnie witaminy B2-ryboflawiny dostarczą nam brokuły. Zimą organizm w naturalny sposób przybiera na wadze, dlatego warto zadbać o to, aby w naszym menu znalazła się witamina B3 lub PP, które regulują przemianę materii. Dostarczą nam jej, uwaga, uwaga: ziemniaki i warzywa strączkowe.

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 06.01.2016 r., godz. 00.47
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 06.01.2016 r., godz. 00.47
Liczba odwiedzin: 198