Żłobek Miejski
w Legionowie

...O ZALETACH MROŻONEK
Świeże warzywa i owoce są najzdrowsze, ale zimą nie zawsze możesz je dostać. Sięgaj wówczas po mrożonki, ponieważ:



1. Tracą o wiele mniej witamin (chodzi przede wszystkim o witaminy z grupy B) niż owoce i warzywa przechowywane w inny sposób (np. kompoty, dżemy, powidła).

2. Nie mają żadnych konserwantów. Pamiętaj, że cukier, sól czy marynata to również konserwanty. Co prawda nie szkodzą zdrowiu, ale powodują większe straty witamin i zmianę smaku. A mrożone owoce i warzywa po rozmrożeniu smakują dokładnie tak jak świeże.

3. Gotuje się je krótko, dzięki czemu straty witamin są naprawdę niewielkie, a ty nie spędzasz długich godzin na przygotowaniu dania dla smyka.

4. Zawierają najwyższej klasy warzywa i owoce. Bo tylko takie mogą być przechowywane bardzo długo bez ryzyka zepsucia, straty jakości i smaku.

5. Owoce i warzywa są zbierane w szczycie sezonu. A właśnie wtedy zawierają najwięcej cennych dla zdrowia maluszka witamin i składników mineralnych.