-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Zdrowo jemy ...

Żywienie niemowląt i małych dzieci

-
Wersja do drukudruk
Żywienie niemowląt i małych dzieci


Prawidłowe żywienie jest jednym z czynników mającym wpływ na wzrost, rozwój i zdrowie dziecka. Żywienie własnego dziecka jest jednym z trudniejszych zagadnień dla młodych rodziców. Wraz z rozwojem cywilizacji nastają różne mody na żywienie. Ostatnio coraz częściej mamy do czynienia z amerykańskim stylem życia, a z nim z popularnymi hamburgerami, frytkami i różnymi fast food-ami. Stąd Europa przybiera na wadze szybciej niż kiedykolwiek przedtem a problem nadwagi u dzieci jest coraz częstszy. Jeść dużo wcale nie oznacza jeść zdrowo. Z najnowszych badań polskich naukowców wynika, że około 80 % dzieci między pierwszym a trzecim rokiem życia jest źle odżywionych.
A przecież na tym etapie to dorośli są odpowiedzialni za żywienie dzieci.
Wielu rodziców niestety przekarmia swoje dzieci, wyprzedzając się w spełnianiu ich źle rozumianych potrzeb. Jeśli niemowlę płacze, to pewnie jest głodne – tu zaczyna się automatyzm myślenia. Przyczyną płaczu może być wiele czynników np. niezaspokojona potrzeba bliskości, przytulenia, mokra pieluszka itd. Z upływem czasu, kiedy dziecko rośnie, rodzice znowu działając w tzw. dobrej wierze, podsuwają mu łakocie (często te z reklamy telewizyjnej) w przekonaniu, jak to oni bardzo dbają o swoje dziecko. Jednak dobre odżywianie, to nie tylko podawanie dzieciom popularnych przekąsek, ale przede wszystkim głównych posiłków. Mają one zabezpieczyć potrzeby dziecka w białko (budulec do wzrostu ciała i kości), tłuszcze nienasycone (niezbędne do rozwoju układu nerwowego), cukry (dające energię na poznawanie świata) i cały szereg witamin i minerałów do prawidłowego rozwoju i ochrony przed chorobami. Odżywianie w pierwszych latach życia dziecka jest podstawą do wytworzenia się nawyków żywieniowych w późniejszym życiu. Wybór pożywienia przez rodziców kształtuje nastawienie dziecka do jedzenia i może mieć wpływ na późniejszą jego dietę.

Małego dziecka nie wolno traktować jak małego dorosłego, ponieważ jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze i kaloryczność posiłków bardzo się różni. Zapotrzebowanie na białko, wapń, czy żelazo jest dużo większe u takiego malucha niż u osoby dorosłej, natomiast kaloryczność nie powinna przekraczać 1000 kcal/ dobę, jeśli mówimy o rocznym dziecku o wadze 10 kg, 1300 kcal już u dziecka starszego ( u dorosłego od 2000 kcal w górę w zależności od wykonywanej pracy).
Doceniamy wagę żywienia dzieci i wychodzi naprzeciw wytycznym specjalistów i dietetyków. Utrzymywanie kuchni pozwala na samodzielne przygotowanie własnych, wartościowych posiłków, które zostały zaplanowane i ujęte w zbilansowanej diecie. Duże znaczenie przywiązujemy do własnoręcznego przygotowywania poszczególnych dań, unikając w ten sposób żywności wyprodukowanej przemysłowo, bogatej w konserwanty, barwniki, stabilizatory i wypełniacze. Wykonane przez nasze kucharki ciasta, surówki, obiadki i deserki owocowe, dzięki przestrzeganiu procesów technologicznych, odpowiedniej higieny, pozwalają na zachowanie wszystkich wartości odżywczych spożywanych produktów. Dodatkowo posiłki wzbogacane są produktami pełnowartościowymi, o niskim stopniu przetworzenia, ekologicznymi lub ze znakiem BIO. Zbilansowana dieta ( zgodna z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie), przy zachowaniu wymogów HACCP, DPP i DPH gwarantuje prawidłowe żywienie naszych dzieci. Pracownicy odpowiedzialni za żywienie dzieci wkładają całe serce w to, aby dzieci jadły po pierwsze zdrowo, a po drugie smacznie. Niezależnie od spełnienia wymogów narzucanych przez żywieniowców staramy się zaspokajać także indywidualne potrzeby dzieci w wieku niemowlęcym. W przypadku zalecenia diety przez lekarza specjalistę, dziecko może być odżywiane z uwzględnieniem m.in. diety bezglutenowej lub diety bezmlecznej lub diety specjalnej.

Mamy nadzieję, że nasze starania o bezpieczne i zdrowe żywienie dzieci znajdą naśladowców wśród rodziców, których wiedza na ten temat może być skromniejsza lub niepełna. Zachęcamy Was Drodzy Rodzice czytania naszego poradnika.

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 06.03.2016 r., godz. 09.40
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 06.03.2016 r., godz. 09.40
Liczba odwiedzin: 292