-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Zdrowo jemy ...

Żywienie dzieci w żłobku

-
Wersja do drukudruk
Żywienie dzieci w żłobku

Żywienie  dzieci w Żłobku
Szanowni Rodzice
 
Od 2013 roku Żłobek Miejski w Legionowie realizuje Program ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY. Na przestrzeni tych lat, jadłospisy i żywienie dzieci w żłobku podlegały wielu analizom, badaniom i ocenom przez niezależnych dietetyków NUTRICIA POLSKA. Odbyliśmy wiele szkoleń zewnętrznych, jak również wewnętrznych. Dwukrotnie przyznano Żłobkowi Miejskiemu Certyfikat Programu Edukacyjnego ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY, promującego zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia przez NUTRICIA POLSKA.

Rozwój dziecka zwłaszcza w pierwszych dwóch – trzech latach życia jest bardzo skomplikowanym procesem fizycznym, psychologicznym, emocjonalnym i społecznym, w którym ogromny udział biorą rodzice,
a w późniejszych latach również inne osoby z otoczenia dziecka. Znaczącą rolę, w procesie prawidłowego rozwoju odgrywa również właściwe żywienie. Dostarczenie dziecku wszystkich składników odżywczych
w przypadku początkowego karmienia piersią jest sposobem bezpiecznym, wygodnym a przede wszystkim zgodnym z zaleceniami placówek zajmujących się żywieniem dzieci. Problem dla większości rodziców zaczyna się z chwilą, kiedy wymagane jest wprowadzenie nowych produktów lub zmiana mleka.
 
Przejście dziecka na karmienie sztuczne jest procesem wymagającym zaangażowania, uwagi i przyswojenia podstawowych zasad żywienia maluchów.
Żłobek stanowi niewątpliwie bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla samego dziecka, ale również dla jego rodziców. Zarówno zdrowe dzieci jak i te, w których diecie nie mogą pojawiać się określone produkty spożywcze mogą liczyć na zapewnienie prawidłowej opieki żywieniowej.


 
Pokarmy, które w ciągu dnia przyjmuje dziecko niezależnie od jego wieku, powinny w pełni zaspakajać nie tylko pod względem jakości ale również ilości wszystkie składniki odżywcze. Z tego względu jadłospis
w naszym Żłobku układany jest w oparciu o podstawy żywienia dzieci w wieku 6 m-c- do lat 3 oraz w oparciu o zasady układania jadłospisów.
W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 - 75 % dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. W związku z tym, w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ważna jest rola zarówno rodzica jak i opiekunów.
 
W żłobku podczas przygotowywania posiłków  przestrzegane są zasady opracowanego systemu HACCP. Jest to system bezpieczeństwa w produkcji żywienia, który opiera się na analizie różnego rodzaju zagrożeń i krytycznych punktach kontroli. System ma zagwarantować bezpieczeństwo żywności poddawanej obróbce poprzez identyfikację i oszacowanie jakości żywności i ryzyka wystąpienia jakichkolwiek zagrożeń. Minister Zdrowia w rozporządzeniu określa grupy środków spożywczych, które mają specjalne przeznaczenie żywieniowe, a także wymagania, jakie powinny zostać spełnione przez poszczególne składniki potrzebne do przygotowania posiłków.
 
Dzieci już od najmłodszych lat poznają coraz nowsze i dotychczas nieznane smaki i zapachy, a zapamiętując je, kształtują przyszłe upodobania kulinarne. W związku z tym, wielkie znaczenie ma właściwy dobór produktów, a także zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Dostawcy współpracujący ze Żłobkiem zobowiązani są do zaopatrywania kuchni w produkty najwyższej jakości.  Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej, (GMP) oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią, jakość zdrowotną produktów.
 
W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek opracowuje indywidualne diety eliminacyjne, wzbogacone dodatkowo w mieszanki hypoalergiczne dla niemowląt. Kontakt
z groźnym alergenem pokarmowym pojawia się u dzieci bardzo wcześnie, albo już w trakcie karmienia sztucznego mieszanką mleczną, albo nawet wkrótce po urodzeniu lub pojawia się w czasie karmienia piersią
 
Znajomości definicji i właściwie jej wykorzystanie w odniesieniu do zjawiska alergii pokarmowej, gwarantuje bezpieczne zastosowanie leczenia dietetycznego tak, aby nie pojawiły się stany niedoboru zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym. Dobranie odpowiedniej diety eliminacyjnej zabezpiecza wzrost i rozwój. Jeśli dziecko cierpi na nadwrażliwość na jeden pokarm lub grupę pokarmów pokrewnych np. mleko krowie i jego przetwory, to po zastosowaniu diety eliminacyjnej można się spodziewać całkowitego ustąpienia dolegliwości klinicznych. W codziennej praktyce zastosowanie diety eliminacyjnej nie zawsze przynosi natychmiastowy i zauważalny efekt. Indywidualne opracowanie diety eliminacyjnej opiera się na: ocenie przyczyny czyli rodzaju szkodliwego pokarmu lub jego składników.                   
Rozkład posiłków dziennych w jadłospisie dziecka w Żłobku
 
Dzieci w Żłobku otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek. Przed wyjściem z domu dziecko powinno wypić coś ciepłego - a po przyjściu ze żłobka owocowy deser lub małą przegryzkę oraz kolację. Jadłospis dla dzieci w żłobku - w wieku od 6 m-ca do 3 lat opracowuje pielęgniarką Żłobka. Jadłospis zatwierdza dyrektor żłobka. Podstawą do opracowania jadłospisów dla dzieci w Żłobku są dzienne normy żywienia, zatwierdzone przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej, a podstawą do ich realizacji jest dzienna stawka żywieniowa wprowadzona w sierpniu każdego roku Zarządzeniem Dyrektora Żłobka.

Wynika z tego, że Żłobek w ramach wydawanych posiłków, zapewnia dziecku wyżywienie częściowe, brakującą zaś część produktów powinien uzupełnić dom. W związku z tym konieczna jest ścisła współpraca między domem, a Żłobkiem. Rodzice otrzymują do wiadomości nie tylko jadłospis dzienny dziecka, ale także otrzymują informacje od opiekunki, czy dziecko ma apetyt, czy zjada swoje należne porcje itp. Z kolei rodzice powinni informować personel żłobka czy dziecko zjada w domu normalne porcje, gdyż brak apetytu personel może traktować, jako niepokojący objaw.
 
Rodzic współpracuje ze Żłobkiem, interesując się co dziecko otrzymało do jedzenia w ciągu dnia w Żłobku, i tak planuje posiłki w domu aby zapewnić i zachować zasady prawidłowego żywienia dziecka.
 
Przy układaniu Jadłospisu w Żłobku  odpowiednio zestawiamy posiłki
i pamiętamy o ważnych zasadach:
1. Wykorzystujemy w pełni produkty sezonowe (zielona pietruszka koper, szczypiorek, szpinak, sałata zielona, rzodkiewka itp..)
2. W okresie lata korzystamy w pełni z dużej ilości warzyw
i owoców.
3. Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka i budzi zainteresowanie jedzeniem.
4. Nie łączymy w jednym posiłku kilku potraw kwaśnych.
5. Dbamy aby produkty w posiłkach były zestawione w sposób zapewniający zachowanie bardzo ważnej dla organizmu równowagi kwasowo - zasadowej o której decydują składniki mineralne w zawartych produktach
6. Dbamy aby dostarczane dziecku składniki były bogate
w witaminy, które zwiększają odporność organizmu i decydują
o stanie zdrowia dziecka
7. Ilości produktów przewidzianych dla dziecka są tak zestawione, aby pokrywały zgodnie z normami, zapotrzebowanie na białko, wapń, żelazo, witaminy A, B, C , oraz zapotrzebowanie na tłuszcze i węglowodany. Osiągniecie tego w dużej mierze zależy od jakości surowców jakie używamy oraz metody przyrządzania potraw.
            Ogromną rolę w rozwoju społecznym dzieci zwłaszcza w okresie pierwszych dwóch lat ich życia odgrywają osoby z najbliższego otoczenia. Żłobek jest pierwszym miejscem, w którym dziecko uczy się współpracy
w grupie, a także obcowania z innymi dziećmi.
 
Pobyt w Żłobku niewątpliwie przyczynia się do wykształcenia w nim nawyków dobrych manier i zasad kulturalnego zachowania się przy stole podczas spożywania wspólnego posiłku z innymi dziećmi, mówienia: proszę, dziękuję. Ponadto jest to również dobry czas, aby wychwycić ewentualne złe nawyki żywieniowe. Przebywając w Żłobku maluch ma również szansę zapoznania się z produktami kulinarnymi, których na przykład nie miał jeszcze okazji zjeść w domu.
 
Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy i wzajemne wsparcie, jakim darzą się nawzajem jej członkowie podejmując wspólnie „wysiłek”, jakim jest samodzielne spożywanie posiłku. Dzieci uczą się poprzez obserwacje swoich rówieśników a tym, którym trudna sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekunka.
 
Pomoc taka nie zwalnia dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekunkę. Jednak, aby cały trud zarówno ze strony dziecka jak i wychowawców znalazł odzwierciedlenie w codziennym zachowaniu przy stole, rodzice są zobowiązani do kontynuowania nauki, zachęcania dziecka
i motywowania.
           
Żłobek odgrywa ogromną rolę w rozwoju społecznym dziecka, ucząc je samodzielnego jedzenia, picia z kubeczka, co bez wątpienia stanowi doskonałe ćwiczenia rozwijające sprawność manualną pociechy, ale również przygotowuje do większej samodzielności wymaganej już
w Przedszkolu.

Barbara Mierzejewska
Dyrektor Żłobka Miejskiego
Motylkowy Świat

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 06.11.2016 r., godz. 22.43
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 23.05.2018 r., godz. 00.01
Liczba odwiedzin: 378