-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Zdrowo jemy ...

WARSZTATY ŻYWIENIOWE DLA PERSONELU ŻŁOBKA MIEJSKIEGO

-
Wersja do drukudruk
WARSZTATY ŻYWIENIOWE DLA PERSONELU ŻŁOBKA MIEJSKIEGO


O zdrowiu dziecka i prawidłowym jego wzroście, rozwoju decyduje wiele czynników, wśród których jedno z głównych miejsc zajmuje prawidłowe żywienie.

Firma NUTRICIA w ramach Programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” przeprowadziła szczegółową ocenę dostarczonych przez Żłobek Miejski jadłospisów dekadowych. Nasze jadłospisy i dzienne raporty żywieniowe otrzymały wysoką ocenę pod względem urozmaicenia, kaloryczności, ilości gramowej posiłków oraz ich wartości odżywczych.

W analizowanych jadłospisach podaż mleka, napojów mlecznych i serów twarogowych i żółtych odpowiada zalecanym ilościom. Cieszy badających fakt, że potrawy urozmaicone są w zioła takie jak szczypiorek, koperek, świeża natka pietruszki-doskonałe źródło witaminy C, oraz inne zioła np. bazylia, oregano, majeranek itp. Zwrócono także uwagę, że podczas komponowania jadłospisów zwracamy uwagę na urozmaicenie, aby poszczególne grupy produktów nie występowały w zbyt dużych ilościach. Urozmaicenie dotyczy zarówno grup produktów (np. podajemy różnego rodzaju warzywa, owoce, kasze, płatki zbożowe), ich konsystencji (oprócz pulpetów podajemy mięso pieczone, gulasz, kotleciki, klopsiki) oraz kolorów (podając barszcz czerwony nie podajemy jarzynki z buraczków lecz np. brokuły
z wody). Istotnym elementem diety dzieci w żłobku są warzywa i owoce, jako źródło witamin i składników mineralnych. Badających cieszy fakt, że podajemy dzieciom naturalne kasze i płatki różnych zbóż oraz to, że w jadłospisie pojawiają się tłuszcze spożywcze pochodzenia roślinnego takie jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oliwa z pestek dyni.

Dnia 7 kwietnia 2014 roku odbyło się podsumowanie naszej pracy dokonane przez panią dietetyk Akademii Medycznej rekomendowanej do współpracy z nami przez Firmę NUTRICIA. Na koniec odbyły się warsztaty żywieniowe dla personelu Żłobka Miejskiego w których wzięły udział nie tylko panie kucharki, lecz także personel kierowniczy oraz opiekunowie dziecięcy, które zakończyły się otrzymaniem Certyfikatu z zakresu żywienia dzieci w Żłobku Miejskim.


Barbara Mierzejewska
Dyrektor Żłobka Miejskiego


 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 13.04.2014 r., godz. 15.29
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 13.04.2014 r., godz. 15.29
Liczba odwiedzin: 386