Kilka ciekawostek dotyczących żywienia dzieci do lat 3 co jest faktem a co mitem. Wątpliwości rozwieje pani Joanna Jaczewska-Schuetz- pracownik Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Mit czy Fakt?
1. Do planowania żywienia w żłobku potrzebne są racje pokarmowe....
2. Orkisz jest dobry dla dzieci z alergią na gluten- ma działanie antybakteryjne..
3. Produkty zbożowe pełnoziarniste nie mogą być stosowane za często przez małe dzieci...
4. Nasiona roślin strączkowych są ciężkostrawne dlatego je ograniczać w diecie dzieci do lat 3..
5. Małe dzieci nie powinny jeść jajek codziennie z uwagi na duża zawartość cholesterolu oraz fakt, że u dzieci częściej występuje alergia na jaja....
6. Małe dzieci powinny jeść warzywa i owoce do każdego posiłku...
7. Orzechy są bardzo dobrym dodatkiem do potraw...
8. Wędliny z uwagi na zawartość białka stanowią cenny dodatek do kanapek...
9. W żywieniu małych dzieci należy ograniczać podawanie ryb ze względu na zawartość toksyn...
10. Cukier Trzcinowy jest zdrowszy od cukru białego...
11.Dzieciom do lat 3 należy ograniczać podawanie soków do max poł szklanki dziennie..
12. Dzieciom do lat 3 można wprowadzać dietę wegańską...
13. Niemowlętom należy ograniczać podawanie ryżu...
14. Dzieciom do 3 r.ż z alergią na białko mleka można podawać zamiast mleka-napoje roślinne...
15. Dzieciom z alergią na mleko krowie można podawać mleko kozie..