Fakty i mity w żywieniu dzieci do lat 3

Data: 10.03.2023 r., godz. 09.00    48
Fakt czy mit?

Kilka ciekawostek dotyczących żywienia dzieci do lat 3 co jest faktem a co mitem. Wątpliwości rozwieje pani Joanna Jaczewska-Schuetz- pracownik Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Mit czy Fakt?

1. Do planowania żywienia w żłobku potrzebne są racje pokarmowe....

2. Orkisz jest dobry dla dzieci z alergią na gluten- ma działanie antybakteryjne..

3. Produkty zbożowe pełnoziarniste nie mogą być stosowane za często przez małe dzieci...

4. Nasiona roślin strączkowych są ciężkostrawne dlatego je ograniczać w diecie dzieci do lat 3..

5. Małe dzieci nie powinny jeść jajek codziennie z uwagi na duża zawartość cholesterolu oraz fakt, że u dzieci częściej występuje alergia na jaja....

6. Małe dzieci powinny jeść warzywa i owoce do każdego posiłku...

7. Orzechy są bardzo dobrym dodatkiem do potraw...

8. Wędliny z uwagi na zawartość białka stanowią cenny dodatek do kanapek...

9. W żywieniu małych dzieci należy ograniczać podawanie ryb ze względu na zawartość toksyn...

10. Cukier Trzcinowy jest zdrowszy od cukru białego...

11.Dzieciom do lat 3 należy ograniczać podawanie soków do max poł szklanki dziennie..

12. Dzieciom do lat 3 można wprowadzać dietę wegańską...

13. Niemowlętom należy ograniczać podawanie ryżu...

14. Dzieciom do 3 r.ż z alergią na białko mleka można podawać zamiast mleka-napoje roślinne...

15. Dzieciom z alergią na mleko krowie można podawać mleko kozie..

 

Fakty i mity_ Joanna Jaczewska-Schuetz.pdf (824 KB)